Amasya İl Koordinatörlüğü

TKDK BAŞKANI DR. ANTALYALI WEB TARIM TV'DE



Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, “IPARD III Programı’nı 2024’ün hemen başında veya eğer mümkün olursa Aralık 2023’te başlatmak istiyoruz. İlk çağrıda çok yüksek bir miktarda kaynak kullanacağız. Yaklaşık 200 milyon avroluk bir kaynakla inşallah 81 ilimizde yatırımları başlatmış olacağız.“ dedi.

Antalyalı, Web Tarım TV’de Aynur Yıldız Aydınlı’nın sunumuyla yayımlanan “Tarım Orman Gündemi” programında yaptığı açıklamada, TKDK’nın, IPARD Programı’nı uygulamak üzere 2007’de kurulduğunu ve 2009-2011 arasındaki zorlu akreditasyon sürecinin ardından Avrupa Birliği’nden yetki devri alarak, AB fonlarını Türkiye’nin eş finansmanı ile 2011’de kullandırmaya başladığını söyledi.   

Yaklaşık 12 yıldır IPARD’ın Türkiye’de uygulandığını belirten Antalyalı, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar 25 bini aşkın projeyi destekledik ve yaklaşık 3,5 milyar avro tutarında bir yatırım gerçekleşti. 100 bin civarında istihdam oluştu. Bu desteklerimizi halihazırda 42 ilimizde uyguluyoruz ve 16 farklı sektörde yüzde 50 ile 70’e varan hibeler veriyoruz. Bizim yatırımlarımız tüm vergilerden muaftır, bu da ilave bir destek sayılabilir. Kurumumuz hem tarımı hem de kırsal kalkınmayı destekleme kurumu. Yani, tarımı merkeze alarak önceliyoruz ama kırsal kalkınmanın diğer unsurlarını da kapsayan bir anlayışla hizmet veriyoruz. Bu destekler insanları doğdukları yerde doyar hale getiriyor. Kadınlarımız ve gençlerimiz için bunlar çok önemli.”

“Kendi yaşamak istemediğimiz bir koşulu insanlara teklif etmiyoruz”

Antalyalı, kırsal kalkınmanın pek çok sosyal problemin önüne geçilmesi anlamında Türkiye adına çok önemli olduğuna işaret etti.

Kırsal alandan şehirlere ciddi bir göç olduğunu dile getiren Antalyalı,  “İnsanları doğdukları yerde doyar hale getirebilirsek pek çok şehirlerimizde ortaya çıkabilecek sorunları da ortadan kaldırmış olacağız. 1. bölge ile 6. bölgedeki bir yatırımın maliyeti aynı değil. Dolayısıyla daha az kaynakla daha fazla istihdam sağlayacağız ve daha fazla insana dokunmuş olacağız. Dolayısıyla buralarda bu yatırımları yapmak hem çok daha uygun maliyetli oluyor hem insanları çok daha mutlu kılıyor. Biz bu yatırımlarla oradaki topyekun yaşam koşullarını da hayat standartlarını da daha iyi bir noktaya taşıdığımız zaman daha yaşanılabilir bir kırsal alan olacak ve insanlar burada yaşamayı tercih edecek. Kendi yaşamak istemediğimiz bir koşulu insanlara teklif etmiyoruz. Buradaki koşulların geliştirilmesi anlamında her türlü çalışmayı yürütüyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu. 

“Tarımda nüfusun yaşlandığını gözlemlemekteyiz”

Antalyalı, bugüne kadar genç yatırımcılara ait 14 bin projeyi 30 milyar TL hibe ile desteklediklerini ifade etti.

Kadın yatırımcıların 6 bin 500 projesi için de 13, 5 milyar TL hibe verdiklerini anımsatan Antalyalı, şöyle devam etti:

“Bunlar sayesinde 26 milyar TL bir yatırım gerçekleşmiş oldu. Hanımefendileri ve gençleri bu işin merkezine koymuş durumdayız. Neden? Özellikle tarımda nüfusun yaşlandığını gözlemlemekteyiz. Genç kardeşlerimizin bu alanı tercih etmediklerini üzülerek müşahade ediyorduk ama bu yaptığımız yatırımlarla bunların tam tersine döndüğünü, genç kardeşlerimizin ve hanımefendi kardeşlerimizin de tercih ettiklerini görüyoruz. 40 yaş altı gençlere özellikle hibe desteği veriyoruz. Diğer taraftan projelerin seçiminde sıralama kriteri olarak 10 puan veriyoruz, hanımefendi kardeşlerimize ilave 5 puan veriyoruz. Seçilme oranını artırıyoruz ki sonuçlarını görüyoruz. Çok başarılı olduklarını görüyoruz. Bizim yüzümüzü güldürüyor açıkçası. Gezdiğimiz illerde üretim yapan genç kardeşlerimizin ihracat noktasına geldiğini görüyoruz.”

81 ile yatırım müjdesi

Antalyalı, IPARD III Programı’nın son dönemecine gelmiş durumda olunduğunu aktardı.

IPARD III destekleri ve akreditasyon paketini Avrupa Birliği’ne sunduklarını belirten Antalyalı, “En son modifikasyonlarımız var, 81 ile programımızı yaygınlaştırıyoruz. Bu bizim 10 yıllık bir hayalimizdi, desteklerimizden yararlanamayan 39 ilimizi de bu kapsama almak gibi bir çalışmamız var. IPARD III’ün ilk çağrısına 81 ilde çıkacağız. Burada Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Ortaya koydukları irade çok önemli. IPARD III Programı’nı 2024’ün hemen başında veya eğer mümkün olursa Aralık 2023’te başlatmak istiyoruz. İlk çağrıda çok yüksek bir miktarda kaynak kullanacağız. Yaklaşık 200 milyon avroluk bir kaynakla inşallah 81 ilimizde yatırımları başlatmış olacağız. Birçok yenilik devreyi girdi. Kırsal altyapı, yem bitkileri üretimi olacak. IPARD III’te 555 milyon avroluk bir kaynağı tüm vatandaşlarımızla buluşturacağımızı ifade etmek isterim. Bu kaynağın artırılması için çalışmalar da yürütüyoruz. Yerel ve uluslararası fon sağlayıcı bir takım kurumlarla temaslarımız var.” diye konuştu.

TKDK’nın deprem bölgesindeki çalışmaları

Antalyalı, 6 Şubat depreminde 212 personel ve kurum araçlarıyla sahada olduklarını hatırlattı.

Hem bölgede görev yapan personel hem de diğer vatandaşlar için yardım malzemesi gönderildiğine değinen Antalyalı, şunları kaydetti:

“Ücretsiz market çalışması, çocuklara yönelik sosyal faaliyet çalışmalarımız oldu. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya illerinde depremden etkilenen vatandaşlarımıza fiyat düzenlemesi yaptık. 490 milyon lira olan bölgeye yatırımımızı 220 milyon lira ilave kaynak aktararak 710 milyon liraya çıkardık, öncelik sağladık. Depremden etkilenen tüm yatırımcılarımızın uymak zorunda oldukları tüm prosedürleri esnettik. Kendilerine mayıs ayına kadar bir uzatma vermiştik. Onu tekrar 1 Aralık’a kadar uzattık. Hatay İl Koordinatörlüğümüz yıkıldı ama arkadaşlarımız şu anda konteynerde çalışıyorlar, hizmet veriyorlar kendileri de depremzede olmalarına rağmen. Onlara da burada, huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ta ve diğer deprem illerinde faaliyetimiz sürüyor. Bu yatırımların bölge için ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Avrupa Birliği ile olan görüşmelerimizde aktardım bu konuları. Deprem bölgelerine Kurumumuz olarak ilave destek verilmesi anlamında temaslarımız sürüyor. İnşallah deprem bölgesine Avrupa Birliği’nden ve diğer fon sağlayıcılardan destekler sağlayabiliriz.” 

Programın tekrarı gün içinde saat 19.00’da ekranlara getirilecek.  

Programı izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

https://www.youtube.com/watch?v=4ukdPH4GggY&t=3s 
Cimer