Amasya İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2021’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR


TKDK İLE 2021’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR


Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere mali destek olmak için hazırladığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) uyguladığı "Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı" kapsamında, Türkiye’nin 42 ilindeki girişimciler 2021’de kırsala yatırımlarını sürdürüyor.

 “Kırsalda üretim, kırsalda işleme, kırsalda istihdam” anlayışıyla sürdürülen yatırımlarla binlerce vatandaşa yeni istihdam fırsatları doğuyor.  2021’in ilk 9 ayında toplam yatırım bütçesi 1,6 milyar liralık 3 bin 271 proje için girişimcilere 1,1 milyar TL hibe ödendi.

Faaliyete geçen işletmelerde 6 bin 364 vatandaşa istihdam sağlanıyor.  

Söz konusu projelerden bazıları şöyle:

“Freeze dry yöntemi” ile kuru meyve-sebze üretimi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yaşayan İsmail Çancı ve Temel Tezcan, endüstriyel olarak “freeze dry (dondurarak kurutma) yöntemi” ile kuru meyve-sebze üretimi yapacak tesis inşa etti.

İşletme 2 milyon 326 bin TL’si TKDK tarafından sağlanan hibe olmak üzere toplam 3 milyon 579 bin TL’lik yatırımla kuruldu.

Kırsal Şahinler Mahallesi’nde faaliyete geçen tesiste günlük 300 kg. taze meyve sebze, freze dry yöntemi (liyofilizasyon işlemi) ile kurutulup hava geçirimsiz paketlere konarak piyasaya sürülüyor. İnşaatı tamamlanarak hizmete giren tesiste günde 300 kilogram taze meyve ve sebzeden 30 kilo kuru ürün elde edilebiliyor. Ürünler, 15 ila 20 gram ağırlığında hava geçirimsiz özel ambalajlarla paketleniyor. Yeni faaliyete geçen tesiste birçok yenilikçi ürünün de üretilmesi planlanıyor.

Tesis yöneticileri yeni ürünleri için patent çalışmalarına başladı ve tarımsal hasat takvimine bağlı olarak Kuzey Ege Bölgesi’nde belli dönemlere mahsus gurme ürünlerini yüksek teknoloji ile mevsim fark etmeksizin müşterilerine ulaştıracak.

İşletme yetkilileri, ihracat odaklı çalışmalarını sürdüren işletmenin üreteceği yeni ürünlerle alakalı olarak ihracat amaçlı yurt dışı alıcılarla görüşmelere başlamış olup sözleşme imzalama aşamasına doğru ilerliyor.

***

Kadın girişimci apart otelinde 5 vatandaşı istihdam ediyor

Ardahan’ın merkez ilçesinde yaşayan 31 yaşındaki kadın girişimci Neslihan Korkmaz, daha önce ilde IPARD hibe desteğiyle kurulan yatırımları gördü ve TKDK Ardahan İl Koordinatörlüğüne giderek bilgi aldı.

Sektörel araştırmalarından sonra Ardahan’ın kırsal turizmine katkı sağlamak amacıyla  apart otel yapmaya karar verdi.

Projesini hazırlayarak koordinatörlüğe sundu ve yatırımını tamamlamasının ardından 3,1 milyon liralık harcamasının 2 milyon lirasını hibe aldı. Müşterilerine yüksek kalite ve standartlarda konaklama imkanı sunan otelde 5 vatandaşa istihdam sağlanıyor.

***

Emekli öğretim üyesinden köyüne kırsal turizm yatırımı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Çadırlı köyünde yaşayan 56 yaşındaki girişimci öğretim üyesi Gülsüm Gülnaz Gültekin, iletişim fakültesinden emekli olduktan sonra çocukluk yıllarında keçi otlattığı arazide konaklama, yeme-içme ve rekreasyon tesisi kurmaya karar verdi.

TKDK desteklerinden kurumun kuruluşundan beri haberdar olan yatırımcı, emekli olmasını fırsat bilerek proje başvurusu yaptı. Projesi onaylandı ve 2,3 milyon lirası TKDK’dan hibe olmak üzere 3,8 milyon liralık yatırımı hayata geçirdi. Tesiste çift yataklı 11, tek yataklı 8 adet oda olmak üzere toplam 19 çadır oda ve 1 restoran çadırı bulunuyor.

Pozitif Çadırlı Yurt Projesi ile kurumsal ve kişisel eğitim etkinlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu çerçevede eğitim faaliyetlerine katılacak konukların ve yakınlarının doğal bir ekosistem içinde, sürdürülebilir yaşam modellerini tanıyarak tüketim kültürünün etkisinden arınmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Tesiste 16 kişi çalışıyor.

***

Doğal taşlar usta ellerde sanat eserine dönüşüyor

Nevşehir’de yaşayan ve turizmin içinde oldukları için TKDK desteklerini bilen üniversite mezunu İsmail Kemal ve Birol İrşat Terzioğlu kardeşler, iç ve dış piyasaya kaliteli sanatsal ürünler sunmak ve taş sektöründe iş imkanı oluşturmak için sektörel araştırma yaptı.

Araştırma neticesinde yatırım yapma kararı vererek TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğüne 3 milyon lira yatırım tutarında doğal taş işleme ve el sanatları tesisi projesi sundu. Projesi onaylandı ve Güvercinlik köyüne tesisi kurdu. Tesis tamamladıktan sonra 1,5 milyon lira hibe aldı.

Tesiste dekoratif yüzey taşı, zemin döşeme, cephe kaplama, peyzaj ve el sanatları alanlarında şömine, barbekü, çeşme, şadırvan, mezar, mihrap, minber, kürsü, süs havuzu, yağmur oluğu, bordur, kapı pencere söve, rölyef, mukarnas kapı, hayvan figürleri ve heykel gibi 25 adet doğal taş ürünler imal ediliyor.

Yıllık üretim miktarı 3 bin 600 metreküp blok doğal taş olan tesisten 2021’de 100.000 TL tutarında ABD’ye ihracat gerçekleştirildi. Yakın vadede ise potansiyeli bulunan AB ve Arap ülkelerine 500 bin TL’lik ihracat hedefleniyor.

İşletmede 18 vatandaşa istihdam sağlanıyor.

***

 

Soğuk hava deposunun elektriğinin yüzde 25’i güneşten üretiliyor

Uşak merkeze bağlı Beylerhan köyünde yaşayan 41 yaşındaki girişimci Kasım Şenay, bir bilgilendirme toplantısında TKDK’nın IPARD Programı kapsamında yatırımcılara verdiği hibeleri öğrendi.

Daha sonra çeşitli araştırmalar yaptı ve soğuk hava deposunun enerji ihtiyacını karşılamak için TKDK Uşak İl koordinatörlüğüne başvurdu.  

Tesiste 1,6 milyon TL’si TKDK’dan hibe olmak üzere 3 milyon liralık yatırımı hayata geçirdi. Tesisin aylık 120 bin kilovat enerji tüketiminin  yüzde 25’i çatısına kurulan güneş panellerinden üretiliyor.

Toplam 10 bin palet kapasiteli sebze, meyve, tavuk eti depoma işlemlerinin gerçekleştirildiği işletmede 2’si kadın olmak üzere 12 kişiye istihdam sağlanıyor.