Amasya İl Koordinatörlüğü

TKDK 15. YIL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI VE YATIRIMCI BULUŞMASI


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından “TKDK 15. Yıl Değerlendirme Toplantısı ve Yatırımcı Buluşması”  düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, başkent Ankara’da gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin genç nüfusuyla dünyanın sayılı ülkelerinden olduğunu söyledi. Bu genç nüfusun IPARD Programı kapsamında istihdamla ve üretimle buluşmuş olmasının son derece değerli ve anlamlı olduğunu ifade eden Kirişci, şöyle konuştu:

“Benim burada atıfta bulunmak istediğim birkaç husus var: ‘Kırsal ve kalkınma kelimesi.’ Bu 2 kelime aslında her şeyi anlatmaya yetiyor. Türkiye ve benzeri ülkeler maalesef sanki modernitenin bir şartı ve gereğiymiş gibi kırsalı terk etmeyi ve kentlerin çevrelerinde kendilerine pozisyon almayı bir marifet sanmışlardı. Belki, o günün şartları da bir kısmını buna zorlamış da olabilir ama önce pandemiyle daha sonra Rusya-Ukrayna Savaşı’yla gördük ki tarım ve tarımdan hareketle de gıda, stratejik ve vazgeçilmez bir sektör.”

Avrupa Birliği’ne IPARD Programı’nın 81 ile çıkarılması çağrısı

Kirişci, IPARD Programı sayesinde yeniden kırsala rağbette bir yükselişin söz konusu olduğuna işaret etti.

Uluslararası ilişkiler ve buradaki AB Türkiye Delegasyonu gibi heyetlerin Türkiye ile iş birliği yapmaktan kaynaklı sürekli birlikteliğinin çok önemli olduğunu dile getiren Kirişci, “Bir ülkenin cadde ve sokaklarında ne kadar bu tarz bir ilişkinin ürünü olan ziyaretler varsa o ülkenin o kadar itibarlı ve önünün açık olduğunu da mutlak surette bilmemiz gerekir. Bu ilişki, kent merkezindeki cadde ve sokaklarda değil kırsaldaki belki patikada bunlar gösterilebiliyor. Geçenlerde AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Tarım Komiseri ile Gölbaşı’nda IPARD çerçevesinde destek almış bir hanım kardeşimizi ziyaret ettik, çok örnek bir işletme kurmuş. Bu işletmede, tam da bizim istediğimiz gibi aile iş gücünü tamamıyla işletmeye katmış. Bizim amacımız, öyle devasa büyük büyük işletmeler kurmak değil belirli bir ölçeği tutturması ama aile iş gücünün mutlak surette değerlendirilmesi adına oluşturulan işletmeler. Bu manada ben IPARD ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı aracılığıyla Avrupa Birliği’ne bir kez daha iletmiş olayım. Başlangıcı 17 şehirdi, şimdi 42’ye ulaştı. Ziyaretleri esnasında Tarım Komiseri ile bir kez daha müzakere ettik. Biz arzu ediyoruz ki, bu gördükleri başarılı örneklerden hareketle 81 ilimize yayılmış olsun ve paranın, bu desteğin yerini bulduğuna 81 il de tanık olsun.” değerlendirmelerinde bulundu. 

“Köylülük, üretmek ve kırsal binlerce yıllık bir gelenek”

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, köylülüğün, üretmenin ve kırsalın binlerce yıllık bir gelenek olduğunu anımsattı.

Bu kavramların başlı başına korunması ve kollanması gereken bir alan olduğunu belirten Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

“Dolayısıyla eldekini iyi kullanmak, kırsalda bu geleneği geliştirmiş, bu emeği vermeye alışmış olanları burada üretmeyi anlamış, becermiş ve bugüne kadar getirmiş olanları daha güzel şartlarda daha iyi şeyler üretebilir halde tutmak lazım. TKDK, AB’nin desteği, Türkiye Cumhuriyeti’nin katkısıyla tam da bunu yapıyor. Üretenin kıymetini biliyor ve sermaye yeterliliği en az olan kesimin en fazla ihtiyaç duyan kesim olduğunu biliyor. Onların orada yaşam standartlarını güzelleştirerek, gelecek nesillerine istihdam sağlayarak orada kalmalarını teşvik ediyor ve tutunmalarını sağlamaya çalışıyor.”

“Avrupa Birliği 2011’den bu yana 1,6 milyar avro destek sağlamıştır”

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, TKDK’nın 15. kuruluş yıl dönümü nedeniyle ve IPARD faydalanıcısı girişimcilerle bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu aktardı.

TKDK’nın kuruluşunda birçok zorluklar yaşandığını, ama tüm bunlara rağmen ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Pertzinidou, şunları söyledi:

“17 ille başladık, şu an 42 ilde IPARD uygulanıyor. Bütün bunları birlikte başardık, sizler bunları başardınız. IPARD’ın ilk faydalanıcıları diğerlerine de örnek oldu ve başvurmaya teşvik etti. Aslında rakamlar kendini anlatıyor, bu program çerçevesinde şimdiye kadar 21 binden fazla projeye yatırım desteği verildi ve kırsal alanlarda 85 binden fazla istihdam sağlandı. Daha da önemlisi, program genç ve kadın girişimcilere de ulaşan bir program. Gerçekleştirilen yatırımların yüzde 20’si kadın girişimcilere ait. Ben de bir kadın olduğum için söylemeliyim ki, umuyorum bu oran daha artar. Avrupa Birliği 2011’den bu yana 1,6 milyar avro destek sağlamıştır ve bu da IPARD III döneminde devam edecektir.”

“Gençlerimizin kırsalda istihdamına katkı sağlamaya çalışıyoruz”

TKDK Başkanı Dr. Muhammed Adak ise 42 ilde uygulanan IPARD Programı’yla hayvancılıktan süt işlemeye, kırsal turizmden yenilenebilir enerjiye kadar birçok alanda desteklemelere devam edildiğini vurguladı. Programın 15 yıldır başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü aktaran Adak, şunları kaydetti:

“Şu anda da 11. çağrı dönemiyle ilgili değerlendirmelere başladık. Bu doğrultuda bir yandan AB üyelik sürecinde ülkemizi başarıyla temsil eden Tarım ve Orman Bakanlığının bir kurumunu yönetiyoruz ve ileriki aşamada da gençlerimizin kırsalda istihdamına katkı sağlamaya çalışıyoruz.”

Bakan Kirişci’den 15 yatırımcıya plaket

Nevşehir’de zanaatkarlık kapsamında desteklenen bir girişimci, sahnede yerel anlatıyla çanak ve çömlek yapımı sergiledi.  Bakan Kirişci, TKDK tarafından desteklenen çeşitli kategorilerdeki 15 örnek yatırımcıya plaket takdim etti.

Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.