Amasya İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR



TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında, Türkiye’nin 42 ilindeki girişimciler kırsala yatırımlarını sürdürüyor.

Program kapsamında yatırımcılara sunulan hibelerle kırsalda Avrupa Birliği (AB) standartlarında yeni işletmeler kuruluyor ve mevcut işletmeler modernize ediliyor.

“Kırsalda üretim, kırsalda işleme, kırsalda istihdam” anlayışıyla sürdürülen çalışmalarla 2022’de yatırım bedeli 3,7 milyar liralık 3 bin 454 projeye toplam 2,6 milyar lira hibe ödendi.

Kurulan işletmelerde 5 bin 600 vatandaş istihdam ediliyor.  

Köyüne "doğa oteli" kurdu

Çorum'da yaşayan iş insanı Nadir Sazak, doğup büyüdüğü Çağşak köyüne 2,2 milyon liraya doğa oteli kurdu.

Sazak, yaptığı açıklamada, Hititler döneminde kullanılan kervansaray yolu üzerinde bulunan ormanlarla ve yaylalarla kaplı köyün şehir merkezine 35 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi.

Oteli 1800 metrekare üzerine inşa etiklerini belirten Sazak, şöyle konuştu:

“Otelimizde şehir hayatından bunalan insanların doğayla baş başa kalıp, dinlenmek için yaz kış demeden gelebileceği ve konaklayabileceği 12 oda bulunuyor. Aynı anda 150 kişiyi ağırlayabileceğimiz lokanta bölümümüz mevcut. Şu an için 6 personel istihdam ettiğimiz otelimiz Alacahöyük, Boğazkale ve Ortaköy Şapinuva ören yerlerine, İskilip ve Osmancık’taki tarihi yerlere de yakın konumdadır. Doğduğum topraklara vefa borcumu ödemek, güzelliklerini ülkemiz ve dünya insanlarına tanıtmak, ilimiz kırsal turizmine katkı sağlamak, doğal ortamda vakit geçirmek isteyen insanlara güzel bir ortam sağlamak için TKDK’nın 1,1 milyon lira hibe desteğiyle bu oteli köyüme yapmanın mutluluğunu yaşıyorum.”

Sazak, yemeklerde kullanmak ve gelen misafirlerin kendisinin toplayıp yemesi için otelin yanında sera ve meyve bahçesi bulunduğunu dile getirdi.

Gelecek yıllarda otelin yemek malzemelerini karşılamak amacıyla et ve süt üretimi yapacakları tesis ekleyeceklerini aktaran sazak, “Mini golf sahası, at biniciliği ve arazi aracı alımı için de yatırım planlarımız var. Ayrıca misafirlerimiz için trekking, of-road ve yoga etkinlikleri düzenleyeceğiz. Şehir ve insan gürültüsünden uzak, kendi iç huzurunu bulmak isteyen gruplara yönelik etkinliklerle doğanın içerisinde var olmanın huzurunu tattırmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sazak, yurt dışından ilk misafirleri kasım ayı başında ağırladıklarını, Fransa’dan avlanmak amacıyla gelen bir gezi ekibinin yöreden oldukça memnun ayrıldığını kaydetti.

Yıllık 6 milyon yavru balık yetiştiriyor

Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Hisarcık köyünde yaşayan 37 yaşındaki yatırımcı Sadettin Yılmaz, yıllık 6 milyon yavru balık yetiştiriyor.

Yılmaz, liseyi bitirdikten sonra dede ve baba mesleği balık avcılığıyla çalışma hayatına başladı.

Karadeniz Bölgesi’nde toplanan balıkların, özellikle somonun, iç piyasaya satışı haricinde ihracatının da başladığını öğrenen Yılmaz, yavru balık üretiminden başlayarak kendi işini kurmaya karar verdi.

Devlet teşviklerinden yararlanmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gitti, bu esnada TKDK hibe desteklerini öğrendi. TKDK Giresun İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulundu. Yatırımını tamamlamasının ardından 2,3 milyon liraya mal olan işletme için yaklaşık 842 bin TL hibe desteği aldı.

3 bin metrekare alana kurulu tesiste yıllık 6 milyon yavru balık ve 10 ton porsiyonluk balık üretimi gerçekleştiriliyor.

Yılmaz, yaptığı açıklamada,  tesiste 37 beton havuz, 66 yavru ön besleme tankı, 24 kuluçka dolabı ve 3 UV makinesi bulunduğunu söyledi.

Tesiste 4 daimi çalışanın bulunduğunu belirten Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

“Yetiştirilen balıklar iç piyasaya sunuluyor. Yavru balıklar baraj göllerine satılıyor, belirli bir ağırlığa (yarım kilo) ulaştıktan sonra somon adayı olarak denizlere gönderiliyor. 2020’de Giresun’da yaşanan sel felaketinde tesis büyük zarar gördü ve yeniden inşa etmek zorunda kaldık. En büyük zorluğu bu süreçte yaşadık. Selden dolayı 100 bin TL devlet desteği aldık.”

Yılmaz, bir sonraki hedefinin denizde kafes balıkçılığı yaparak yavru balıkların yetiştirilmesini tamamlayıp ihraç etmek olduğunu kaydetti.

29 yaşındaki yatırımcıdan kırsal turizm yatırımı

29 yaşındaki girişimci Namık Kemal Topçu, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Yaylabağı kasabasına apart otel kurdu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği Bölümü’nden mezun Topçu, çalışma hayatına 2015’te Antalya’daki aile şirketlerine ait inşaat işlerinin takibiyle başladı.

TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğünün sosyal medya paylaşımlarıyla hibe desteklerinden haberdar oldu. Bölge insanlarının tatil için Afyonkarahisar’daki termal tesisleri sıkça tercih ettiklerini gördüğü için kırsal turizm yatırımı yapmaya karar verdi.

Topçu’nun 2 bin 720 metrekare arazi üzerine kurulu tesisinde yeme içme salonu, kadın, erkek, çocuk termal açık ve kapalı havuz ile SPA merkezi bulunuyor.

Topçu, yaptığı açıklamada, yatırım sürecinde kovid salgını nedeni ile malzeme ve iş gücü temininde çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.

Salgının sona ermesiyle yatırımı hızlı bir şekilde tamamlayarak hizmete açtıklarını belirten Topçu, şunları kaydetti:

“15 kişinin istihdam edildiği tesis günlük olarak hizmet veriyor. Bu proje 4 milyon 666 bin TL değerinde yatırım bütçesine sahip ve 1 milyon 975 bin TL’lik kısmı için TKDK’nın hibesinden faydalandık. Tesisin yeni kurulmuş olması sebebiyle kısa zaman zarfında tanıtıma ciddi önem verdik. İlerleyen zamanlarda tesisimize ilave yatırımlar yaparak geliştirmeyi hedefliyoruz.”